Vision 5 strenget banjo – anmeldelse

Anmeldelse af VISION 5 strenget banjo fra MUSIK-KONSULENTEN.DK

 

Jeg modtog banjoen i den originale emballage. Banjoen var sikkert pakket. Da banjoen var pakket ud skulle stolen monteres. For at banjoen stemmer i bånd er det vigtigt at stolen netop paceres rigtigt. Der medfulgte ikke nogen manual for rigtig montage. Derfor kan det for nogen sikkert være en udfordring at sætte banjoen op. Det er den generelle udfordring når man køber instrumenter på nettet. Heldigvis er det ikke svært at sætte stolen rigtigt. Hvis man tæller ned fra toppen af gribebrættet (noten) til 12. bånd, skal stolen stå i samme afstand fra 12. bånd og ned over skindet til stolen. 12. bånd er så at sige halvvejen til stolen. Jeg vil senere komme med et indlæg om, hvordan man finjusterer stolen.

 

Tilbage til banjoen.

Da jeg selv spiller oldtime clawhammer style vælger jeg at stemme banjoen i det, der hedder: Dobbelt C-tuning. Til min positive overraskelse stemmer banjoen umiddelbart fint i bånd.

Banjoen er bygget i mahogni. Da overfladebehandlingen dækker for træsorten kan det være svært at vurdere hvilken sort det er. Banjoen vejer ca. 2,4 kg og hører derfor til blandt letvægtsbanjoer på markedet. Det taler for, at det godt kan passe, at banjoen er bygget at træ hørende til mahognifamilien.

Banjoen har en 11” potte. Den er monteret med Remo kvalitetsskind. Potten er lavet af rullet plywood hvilket er en meget almindelig konstruktion. Det ses på banjoer i alle prisklasser hvorimod massive træblock potter stort set kun ses på meget dyre banjoer.

Tager man vægten af denne banjo fra Vision er det ligeledes ikke sandsynligt at banjoen har en reel metal tonering. En tonering er den øverste ring i potten som skindet spændes over. Hvorvidt en banjo skal have tonering eller ej er en smags sag. De banjoer jeg bygger er for det meste uden tonering.  Det fremhæver træets egen lyd. En lyd der er mere sprød og ”plunky” og passer godt til clawhammerstyle. Banjoer med rigtige toneringe har oftest en kraftigere og mere bastant lyd. Denne banjo er monteret med enkelt koordinator rod.

 

 

Vision banjoens tailpiece er hjælper til at klemme strengene godt ned imod skindet. Jeg har valgt at indsætte et stykke læder lige under tailpiecen. Det gør lyden bedre, mere tydelig og mindre rungende.

En lidt sjov detalje er stolen. Den er monteret med et metal fret. Sikkert for at give banjoen mere lyd.

På billedet har jeg til højre sat en af mine stole til sammenligning.

Halsen på banjoen er af massivt træ og atter vil jeg antage at det er mahogni. Den har en smuk finish. Fingerboard angives at være palisander også kaldet rosentræ. Bredden på halsen er behagelig at benytte. Strengene ligger ca. 3mm fra gribebrættet ved 12. bånd, hvilket er ok. Det er vigtigt at strengene ikke ligger for højt over båndene på gribebrættet, da trykket fra fingrene da vil stramme strengene lidt op og banjoen stemmer ikke helt i bånd.

 

 

 

Noget der tit spares på ved billige banjoer er stemmeskruerne. Det kan betyde at banjoen kan blive drilsk at stemme. På denne banjo er stemmeskruen til 5th. streng uden gear. Det virker, men jeg savner dog gearingen. (Se foto)

Stemmeskruerne er det der hedder ”åbne.” Man kan se gearingen. Hvis man virkelig vil spille meget på Vision Banjoen ville det være nemt at udskifte stemme skruerne til nogle bedre. Imidlertid virker de monterede ok.

 

Det primære og vigtigste ved en banjo er jo hvordan den spiller. Her vinder Vision Banjoen ved nærmere bekendtskab. Jeg har testet den over lidt tid. Den holder stemningen fint. Lyden er smuk og klangen lys og klar. Måske vil nogen nok savne mere kraft. Prøv evt. med fingerpegs. Ved Clawhammer benyttes jo ikke pegs. Men for en banjo til en pris på 1379 kr. er lyden smuk. Banjoen er også nem at spille på. På den testede banjo er der en bozzing lyd ved 1 bånd. Jeg vil ikke beskrive dette som en fejl, mere som en manglende finjustering fra producentens side. Man vil kunne rette det ved at file lidt af toppen af det pågældende bånd. Man kan også spille så man kompenserer ved at placere fingeren umiddelbart tæt på båndet. Alle nye instrumenter kræver oftest finjusteringer.

 

 

Konklusionen på denne lille test er derfor:

 

Banjoen er en god stabil begynderbanjo. Den er let at spille på og lyden er smuk og lys. Lyden profiterer som beskrevet af lidt læderdæmpning.  Med fingerpegs bliver lyden kraftigere. Banjoen fremstår i en til prisen pæn udførelse. Den er ikke tung at håndtere og den er let at spille på.

Største minus er nok stemmeskruerne, men her sætter prisen jo sin begrænsning.

Der medfølger ikke nogen manual for korrekt opsætning hvilket er synd. Er banjoen ikke sat rigtig op kommer den uanset pris jo ikke til sin ret!

Da jeg var ung havde vi fordomme imod instrumenter fra Kina. Det holder slet ikke i dag. I dag leverer Kina banjoer og dele til banjoer i alle prisniveauer og kvaliteter. Mange anerkendte banjo firmaer har i dag et samarbejde med Kina. Så det kan nok heller ikke udelukkes at denne Vision Banjo også sælges under andre navne og mærker.

Jeg vil anbefale at tilkøbe en kuffert eller en taske. Banjoen kommer let til skade under transport.

 

 

Følgende stemninger er testet:

Standard 5-stenget tuning: G,D,G,B,D

Dobbelt C- Tuning :  G,C,G,C,D

Sawmill Tuning: G,D,G,C,D

Prøv evt:

Blugrass tuning efter Earl Scruggs: F#,D,F#,A,D.

 

 

Med venlig hilsen

Ole Arnbak

Banjobygger.

Arnbak Banjos.