José Ribera MA8 mandolin med pick up – anmeldelse


Anmeldelse af F-style José Ribera mandolin model MA8 – som kan købes her
Af Ole Arnbak

Det drejer sig om en mandolin som forhandles af MUSIK-KONSULENTEN.DK. At mandolinen er en F-style model kan man se ved den smukke svanehals den har til venstre for halsen. F-style mandoliner er ofte brugt i Bluegrass- og Country musikken.


Det er en klassisk mandolin model hvor bl.a. vintage F-style modellerne fra Gibson sælges til priser omkring DKK 100.000,-
Når jeg har valgt at skrive en anmeldelse af denne José Ribera mandolin, er det fordi jeg synes den er værd at se nærmere på.
På etiketten står at mandolinen er handcrafted. Jeg vil mene at det er både rigtig og forkert. Forkert fordi mandolinen ikke er bygget af en instrumentmager eller en mester. Jeg vil antage at den er bygget på en mindre fabrik i Kina eller et andet sted i østen. Den er sandsynligvis samlet i hånden og sat op i hånden.

Mandolinen ser ud til at være bygget med finertop og -bund. Jeg synes ikke, jeg kan se, at den er handcarved. Den ser pæn ud inde i kassen og den ser ud til at være seriøst samlet. Den er enkel, lidt billig i finish’en, men pæn i lakeringen.
Halsen er godt monteret til kroppen. Gribebrættet ser ud til at være lavet af rosentræ. Det er udmærket til en mandolin i den prisklasse. Det ser også ud til at halsen vil kunne justeres via en integreret trussrod.
Mandolinen er monteret med golden hardware. Det ser pænt ud, men man må nok forvente at ”goldbelægningen” hurtigt slides af. Stemmeskruerne fungerer umiddelbart fint og stabilt.
Jeg fik mandolinen ind fordi den ikke kunne stemmes. Det viste sig dog hurtigt at den ikke fejlede andet end at stolen var justeret helt forkert. Som man kan se på fotoet, kan stolen hæves og sænkes vis de to skruer på hver side af stolen. Jeg fik rettet dette og stemte mandolinen op. Det viste sig, at den stemte fint i bånd og at den også ligger godt i hånden. Den er derfor nem at spille på. Da jeg fik den ind, var den umulig at spille på. Det viser at det ikke er ligegyldigt hvordan et instrument er sat op.

Mandolinen er forsynet med en pickup. Der er to justeringsskydeknapper til justering af lyd og styrke.

Men hvordan lyder så denne mandolin?

Den spiller fint. Den stemmer i bånd. Tonen er klar, men det kan også tydeligt høres, at det ikke drejer sig om en mandolin til flere tusind kroner. Mandolinen spiller simpelthen ikke særlig kraftfuldt. En årsag hertil er antagelig, at den er bygget af finer og ikke udskåret i massivt træ. Det er det samme, der kan gøre sig gældende på helt billige violiner.
Det kan selvfølgelig være meget rart for mulige naboer, sovende småbørn, husets kat og andet godtfolk. Problemet kommer først når man vil spille akustisk sammen med andre.
En aften tog jeg mandolinen med i vores band og fik vores mandolinspiller til at teste den med strøm og forstærkning. Det var en meget positiv oplevelse. Den indbyggede og meget enkle pickup gav den lille mandolin nyt liv. Nu var der ingen problemer med at høre den spille. Jeg kan godt lide at pickuppen er så enkelt og logisk at bruge.
Hvorfor kan denne mandolin være en værd at overveje at købe?
Den er god at øve sig på hjemme alene.
Den har en god pickup til brug i et band
Den fås til en god pris
Da jeg som ung skulle lære at spille violin, købte jeg en billig mandolin i Lemvig Musikforretning. Mandolinen har nemlig de samme greb som en violin. De er stemt ens. Så når jeg skulle lære at finde tonerne på violinen var det en hjælp først at finde fingersætning på mandolinen. Den har bånd i modsætning til violinen. Senere i violinforløbet skulle det imidlertid vise sig, at det klart er buen som er udfordringen. Det er buen der laver musikken. Det er buen man arbejder på resten af livet. Så hvis man er nybegynder og ved at lære at spille violin kunne denne mandolin være en hjælp til at lære lidt violinfingersætning.

Mandolinen jeg har beskrevet kom i en rigtig pæn kuffert.
Konklusion:
Det drejer sig om en prisbillig F-Style mandolin antagelig bygget af finer. Den er rimelig enkel i udførelsen. Hardware er forgyldt og fungerer ok. Er mandolinen rigtig sat op ligger den fint i hånden og er nem at spille på. Den stemmer i bånd. Fretboard’et kunne godt være rosentræ hvilket er godt. Halsen er stabilt monteret. Etiketten nok lidt misvisende når der står: ”Hand Crafted”
Den spiller pænt, men mangler noget volumen. Mandolinens plus er den enkle og velfungerende pickup. På den testede mandolin viste det sig positivt i band-sammenhæng.
En god begynder mandolin. Mandolinen virker stabilt bygget. Jeg synes den har et lidt billigt udseende. Dette indtryk opvejes af pickuppen.

Kuffert anbefales. Du kan se kufferten KMA7 som passer til mandolinen her

Køb José Ribera MA 8 mandolin med pick up her

 

Venlig hilsen
Ole Arnbak
Banjobygger
Clawhammer.dk