Anmeldelse: Mortenssons violin strenge

Mine oplevelser med Mortenssons violinstrenge fra MUSIK-KONSULENTEN.DK.

Af Ole Arnbak

Det er vigtig at montere de rigtige strenge på violinen. Det kan endda være en stor udfordring at finde lige netop de strenge, der passer bedst til den violin, man nu har. Det er nemlig sådan at det samme fabrikat strenge ikke spiller lige godt på alle violiner. Violiner er sjældent helt ens og de fleste violiner har deres egen personlighed.

Valg af strenge bliver heller ikke nemmere af at priserne på et sæt svinger fra 25 kr. på Ebay til over 700 kr. Nogle siger, at man får hvad man betaler for, men så enkelt er det ikke altid. Man kan sammenligne det lidt med at købe en violinbue. En violinbue er ikke bare en bue. Den bue man agter at købe, skal passe til personligheden af ens violin. Bue og violin skal derfor helst prøves
sammen.

Valget af violinstrenge er lidt mere udfordrende end bare at købe et uvilkårligt sæt. Ok – strengene vil da virke, men måske udnytter de ikke helt violinens kvaliteter. Et eller andet sted skal man imidlertid begynde og her er violinstrengene fra Mortenssons et rigtig godt bud.
Prisen er gunstig og forarbejdningen er pæn. På omslaget af posen står der endda at strengene tilbyder en lang holdbarhed.
E strengen er lavet af stainless steel og A, D og G strengen er steel core med nikkel silver vikling.

Min oplevelse med Mortenssons violin strenge begyndte for ikke længe siden da vi var ude at spille med Keltisk Ballade Band. Da jeg åbnede violinkassen så jeg straks at D- strengen var sprunget. Jeg havde kun kort tid til at finde en D-streng. I kassen lå et sæt Mortenssons strenge. Jeg var nu lidt skeptisk. Normalt bruger jeg nemlig strenge i en helt anden priskategori end Mortenssons. Fluks fik jeg dog påsat D-strengen. Violinen blev stemt. Jeg blev overasket over hvor godt Mortenssons strengen gik sammen med mine tre andre dyre strenge. Strengen løste opgaven rigtig fint og den sidder faktisk stadig på min violin i selskab med de dyre konkurrenter.

Valg af violin strenge er et valg om hvilket lydbillede man ønsker. Mange billige violiner kan lyde dåset eller metallisk. Det er jo ikke rart. Her kan en befriende løsning nogle gange være at prøve andre strenge. Måske strenge med et medium blødt lydbillede. Stålstrenge er ofte de nemmeste at holde stemt.

I gamle dage brugte man tarmstrenge. De var meget sårbare overfor temperatur og fugt.
Valg af strenge afhænger også lidt af hvilken slags musik man spiller. Om det er folkemusik eller klassisk musik.

Min konklusion på dette lille indlæg om et meget stort emne, nemlig violin strenge, må være at strengene fra Mortenssons er et godt og velfungerende udgangspunkt. Strengene har en kraftig lyd og på min violin frembringer de hverken dåseklang eller skinger tone. De er nemme at holde stemte.
Prisen må siges at være gunstig.

Med venlig hilsen
Ole Arnbak
www.clawhammer.dk